Minke whale extravaganza: καταπληκτική παρακολούθηση φαλαινών στο West Cork!

Minke whale extravaganza: καταπληκτική παρακολούθηση φαλαινών στο West Cork!

August 13, 2013 0 Von admin

Lunge που ταΐζει φάλαινα μινκ
Μια φάλαινα μινκ κυνηγάει μέσα από ένα πυκνό κοπάδι νεανικής ρέγγας ακριβώς έξω από την ακτή του Δυτικού Κορκ

 

Είχα την τύχη να παρακολουθώ πολλές φάλαινες στην εποχή μου — σε μερικά από τα εμβληματικά σημεία παρακολούθησης φαλαινών στον κόσμο. Αλλά το περασμένο Σαββατοκύριακο το West Cork, στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Ιρλανδίας, μου θύμισε για άλλη μια φορά ότι ζω σε ένα μέρος που, την ημέρα του, μπορεί να συναγωνιστεί την καλύτερη παρακολούθηση φαλαινών οπουδήποτε στον κόσμο.

Γκρι Φώκια του Ατλαντικού
Μια γκρίζα φώκια που ξαπλώνει στα βράχια έξω από το The Stags, West Cork.

Είχα ακούσει μέσα από το αμπέλι ότι υπήρχε κάποια εκπληκτική δραστηριότητα με φάλαινα μινκ λίγο έξω από την ακτή. Οι περιστάσεις συνδυάστηκαν καλά για μια φορά και κατέληξα να συμμετάσχω στον Colin Barnes του Cork Whale Watch για το απογευματινό του ταξίδι το Σάββατο 10 Αυγούστου. Καθώς το MV Holly Jo γλίστρησε έξω από το Reen Pier, κοντά στο Union Hall, η προσμονή στο πλοίο ήταν απτή. Είναι πάντα στην αρχή μιας αποστολής παρακολούθησης φαλαινών. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι να περιμένει και δεν υπάρχουν δύο ταξίδια που να είναι ίδια.

Μερικές υπέροχες όψεις στις γκρίζες φώκιες του Ατλαντικού που χαλαρώνουν στο The Stags ξεκίνησαν τα πράγματα… αλλά ήταν οι φάλαινες μινκ που όλοι ήθελαν να δουν. Τα σύννεφα από καταδυτικούς γάντζους ήταν η πρώτη ένδειξη ότι ήμασταν τυχεροί.

Καθώς πλησιάζαμε τους γάντζους και τα κοπάδια από μανξ, αιθάλη και περιστασιακά μεγάλη ψαλίδα, είδαμε κοινά δελφίνια να βγαίνουν στην επιφάνεια από κάτω. Τότε εμφανίστηκαν οι πρώτες φάλαινες μινκ, οι οποίες κυνηγούσαν εκρηκτικά μέσα από το σφιχτά γεμάτο κοπάδι νεαρής ρέγγας με εκπληκτική δύναμη.

Φρενίτιδα τροφοδοσίας γάνετ
Οι γάνπες βουτούν σε ένα κοπάδι νεαρής ρέγγας που οδηγείται στην επιφάνεια τρέφοντας κοινά δελφίνια και φάλαινες μινκ.

Έχω δει φάλαινες μινκ στο παρελθόν… αλλά η συνηθισμένη θέα αυτής, της μικρότερης φάλαινας μας, είναι μια πολύ σύντομη ματιά μιας κυλιόμενης γκρι-μαύρης ράχης και ενός μικρού ραχιαίου πτερυγίου καθώς οι επιφάνειες των ζώων εμφανίζονται. Το να τους δεις να τρέφονται σαν τα μεγαλύτερα ξαδέρφια τους, οι πτερυγοφάλαινες που επισκέπτονται τις ιρλανδικές ακτές το φθινόπωρο και τις αρχές του χειμώνα, ήταν πραγματικά αξιοσημείωτο.

Είχαμε μια απίστευτη εμφάνιση καθώς έως και οκτώ φάλαινες μινκ (καλύτερη εκτίμηση υπό τις περιστάσεις) ένας μεγάλος αριθμός κοινών δελφινιών και εκπληκτικός αριθμός θαλασσοπούλων εκμεταλλεύτηκαν τη γενναιοδωρία των ψαριών. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία άγριας ζωής — εκεί ψηλά με μερικές από τις καλύτερες συναντήσεις με άγρια ​​φύση που είχα ποτέ, οπουδήποτε, και κάτι που θα θυμάμαι για πολύ καιρό.

Είναι δύσκολο να αποτυπώσεις την εμπειρία σε φωτογραφίες ή σε βίντεο… αλλά αυτό το σύντομο κλιπ που τραβήχτηκε σε κινητό τηλέφωνο από το σκάφος δίνει μια αίσθηση της δραστηριότητας των πουλιών τουλάχιστον — με ορατές και μερικές φάλαινες και δελφίνια.

Στο δρόμο της επιστροφής στο λιμάνι μας κέρασαν μερικές φανταστικές απόψεις κοινών δελφινιών που ιππεύουν με τόξο ακριβώς κάτω από την πλώρη του Holly Jo – ένα μαγικό τέλος σε ένα φανταστικό απόγευμα στο νερό.

Θέλετε τη δική σας περιπέτεια ρολογιού φαλαινών; Λεπτομέρειες ταξιδιού

Πάροχος ταξιδιού: Ρολόι Cork Whale
Τοποθεσία: Reen Pier, Union Hall, Co. Cork, Ιρλανδία
Στοιχεία επικοινωνίας: +353 (0)86 3850568 ή email [email protected]
Διάρκεια: γ. 4 ώρες (πρωινές και απογευματινές εκδρομές, ανάλογα με τον καιρό)
Κόστος: 50 € για ενήλικες, συρόμενη ζυγαριά για παιδιά / οικογένειες — δείτε τον ιστότοπο του χειριστή για λεπτομέρειες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακολουθώντας φάλαινες από αυτό το ταξίδι στο Flickr