Το Στρατηγικό Σχέδιο 90 ημερών |  Ινστιτούτο Στρατηγικής Σκέψης

Το Στρατηγικό Σχέδιο 90 ημερών | Ινστιτούτο Στρατηγικής Σκέψης

Oktober 1, 2022 0 Von admin

Brian Chesky, Διευθύνων Σύμβουλος, Airbnb είπε, „Αν δεν μπορείτε να χωρέσετε το στρατηγικό σας σχέδιο σε μια ή δύο σελίδες, δεν το απλοποιείτε αρκετά“.

Καθώς το σύννεφο σκόνης κατακάθισε γύρω από το τζιπ μας, ο οδηγός μας ανακοίνωσε ότι φτάσαμε στο αεροδρόμιο. Στο βάθος υπήρχε μια ενιαία κατασκευή όχι μεγαλύτερη από ένα τοπικό ταχυδρομείο και μια μοναχική λωρίδα ασφάλτου. Η σύζυγός μου και εγώ περπατήσαμε με τις τσάντες στα χέρια και επιβιβαστήκαμε στο άλμα λακκούβας, μεταφέροντάς μας από το ένα κάμπινγκ στην Κένυα της Αφρικής στο άλλο.

Αυτό που θυμάμαι περισσότερο για εκείνη τη σύντομη πτήση πριν από είκοσι χρόνια ήταν ότι για την πλειονότητα του χρόνου στον αέρα, το αεροπλάνο πετούσε μόνο μερικές εκατοντάδες πόδια πάνω από το έδαφος.

Αυτό το επίπεδο ανύψωσης ήταν αρκετά υψηλό ώστε να είναι πάνω από τη δράση στο έδαφος, αλλά αρκετά χαμηλό για να το παρατηρήσετε λεπτομερώς. Θυμάμαι την εντυπωσιακή σκηνή ενός αρσενικού λιονταριού που κάνει μεγαλοπρεπή βόλτα στη σαβάνα και κοπάδια ζέβρες που σκίζονται όπως ο Μωυσής που χωρίζει την Ερυθρά Θάλασσα.

Συχνά ακούμε την έκφραση «παίρνοντας μια θέα 30.000 ποδιών της επιχείρησης», όπου κάποιος εξυψώνει τη σκέψη του σε ακραία ύψη για να δει τη μεγαλύτερη εικόνα. Ωστόσο, από τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί αυτή η ευρύτερη εικόνα μέσω της ανάπτυξης του σκοπού, της αποστολής, του οράματος, των αξιών και των βασικών ικανοτήτων, ικανοτήτων, της αλυσίδας αξίας κ.λπ., η «άποψη της επιχείρησης» μπορεί να είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική συμπλήρωμα για να σας βοηθήσει να εφαρμόσετε αυτή τη μεγάλη εικόνα.

Είναι σύνηθες για τα στελέχη που μετακινούνται σε έναν νέο οργανισμό ή ηγετικό ρόλο να δημιουργούν ένα στρατηγικό σχέδιο 90 ημερών. Είναι ασυνήθιστο για στελέχη να συνεχίσουν αυτή την πρακτική όταν είναι στο ρόλο. Ωστόσο, αυτό το συντομευμένο χρονικό πλαίσιο προγραμματισμού είναι χρήσιμο επειδή είναι αρκετά σύντομο για να δημιουργήσει την αίσθηση του επείγοντος και αρκετά μεγάλο για να επιτύχει πράγματα.

Μία από τις προκλήσεις που έχω παρατηρήσει είναι η ικανότητα χρήσης ενός σχεδίου για την καθοδήγηση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Έρευνα από την Human Capital Media Research Group διαπίστωσε ότι μόνο το 50 τοις εκατό περίπου των διευθυντών χρησιμοποιούν στόχους και στόχους για να οδηγήσουν την καθημερινή τους δραστηριότητα. Συνήθως, όταν οι άνθρωποι έχουν ένα σχέδιο, αυτό χαράσσεται ως σχέδιο 1 ή 3 ετών, και αυτοί είναι σίγουρα σημαντικοί οδηγοί. Αλλά, συχνά, ο κρίκος που λείπει είναι αυτή η προβολή με άλματα λακκούβας των επόμενων 90 ημερών.

Για να βοηθήσω τις ομάδες στελεχών με αυτήν την πρόκληση, ανέπτυξα το Σχέδιο 90 ημερών Leader Propulsion. Το εργαλείο αποτελείται από τρεις σελίδες:

Σελίδα 1: Πληροφορίες και Απόδοση

Σελίδα 2: Άνθρωποι και προτεραιότητες

Σελίδα 3: Σχέδιο Δράσης

Η σελίδα 1 επικεντρώνεται σε γνώσεις, τις οποίες ορίζω ως διδάγματα που οδηγούν σε νέα αξία. Τοποθετώντας γνώσεις στην αρχή, λειτουργεί ως έναυσμα συμπεριφοράς για να ωθήσει τους ηγέτες να δημιουργήσουν ενεργά και να τους συλλάβουν ως μέρος αυτού που κάνουν. Οι κατηγορίες πληροφοριών μπορεί να περιλαμβάνουν πελάτες, ομάδα, επιχείρηση και πολιτισμό.

Η σελίδα 2 καθορίζει την εστίαση στις προτεραιότητες και στους ανθρώπους. Καθώς εξετάζω εκατοντάδες σχέδια κάθε χρόνο, προετοιμάζοντας τους ρόλους διευκόλυνσης στρατηγικής και στρατηγικής καθοδήγησης, ένας τομέας που συνήθως παραμελείται σε ένα σχέδιο είναι ο προσδιορισμός των βασικών ανθρώπων. Ενώ οι προτεραιότητες αποτελούνται από τις δραστηριότητες, τις πρωτοβουλίες και τα έργα που οδηγούν την επιχείρησή σας, είναι σημαντικό να ρίξετε μια στρατηγική ματιά στους ανθρώπους που συμβάλλουν στην επίτευξή τους. Τα βασικά άτομα μπορεί να περιλαμβάνουν πελάτες, επιλεγμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ομοτίμους, άμεσες αναφορές, προμηθευτές και πωλητές. Ποιες είναι οι αναπτυξιακές δραστηριότητες που έχετε πραγματοποιήσει για να συνεχίσετε να χτίζετε και να καλλιεργείτε αυτές τις σχέσεις;

Η σελίδα 3 διοχετεύει τις γνώσεις και τις προτεραιότητές σας σε ένα σχέδιο δράσης. Το σχέδιο δράσης πρέπει να απαντήσει σε δύο ερωτήματα:

1. Τι προσπαθείς να πετύχεις;
2. Πώς θα το πετύχετε;

Βρήκα χρήσιμο να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις προσδιορίζοντας τους στόχους και τους στόχους (τι προσπαθείτε να επιτύχετε) και τις στρατηγικές και τις τακτικές (πώς θα τους πετύχετε). Υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία που μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτόν τον τομέα με βάση την επιχείρησή σας, αλλά φροντίστε να απαντήσετε σε αυτές τις δύο βασικές ερωτήσεις.

Στην καρδιά του σχεδίου σας βρίσκονται οι δραστηριότητες, οι οποίες λειτουργούν ως κόμβος για σκοπούς, ανθρώπους και πόρους. Ένα κοινό σημάδι ότι ένας οργανισμός λείπει την πειθαρχία να κάνει συμβιβασμούς, ο οποίος με τη σειρά του λειτουργεί ως φίλτρο στη στρατηγική, είναι ο πολλαπλασιασμός των δραστηριοτήτων σε σημείο που οι άνθρωποι πνίγονται σε αυτές. Σκεφτείτε την ομάδα σας: υπάρχει ένα σαφές σύνολο 3-5 προτεραιοτήτων στις οποίες βασίζεται η πλειονότητα των δραστηριοτήτων σας;

Η πρόκληση για κάθε ηγέτη είναι το ζήτημα του να είναι πολύ ψηλά από την επιχείρηση για να παρέχει την απαραίτητη εποπτεία της δραστηριότητας ή πολύ βαθιά στα τακτικά ζιζάνια για να οδηγήσει στο κατάλληλο επίπεδο. Οι μεγάλοι ηγέτες βρίσκουν αυτόν τον σπάνιο αέρα μεταξύ της θέας 30.000 ποδιών της επιχείρησης και του εδάφους. Χρησιμοποιούν αυτόν τον χώρο για να παρέχουν στρατηγική κατεύθυνση με την αίσθηση του επείγοντος. Καταλαβαίνουν ότι η δραστηριότητα πρέπει να στηρίζεται στην αξία. Έχει η ηγετική σας ομάδα άποψη για την επιχείρηση που εκπροσωπείται σε ένα στρατηγικό σχέδιο 90 ημερών; Είναι η διαφορά ανάμεσα στο να είσαι το λιοντάρι που περπατάει και οι ζέβρες που σκορπίζουν.

Τα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις

Επιστροφή στο Blog