Η Pfizer υπογράφει συμφωνία για την εξαγορά της Bio Pharma Firm GBT έναντι 5,4 δισ. δολαρίων

Η Pfizer υπογράφει συμφωνία για την εξαγορά της Bio Pharma Firm GBT έναντι 5,4 δισ. δολαρίων

September 30, 2022 0 Von admin

Μια οριστική συμφωνία έχει υπογραφεί από την Pfizer, η οποία δίνει στην εταιρεία το δικαίωμα σε όλες τις μετοχές της Global Blood Therapeutics (GBT) σε κυκλοφορία. Η συνολική αξία των εν λόγω μετοχών είναι περίπου 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια, με κάθε μετοχή 68,50 δολάρια.

Η Pfizer είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιείται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ιδρύθηκε πριν από 173 χρόνια το 1849 και έκτοτε αναπτύσσει και παράγει εμβόλια και φάρμακα για την ενδοκρινολογία, τη νευρολογία, την ογκολογία, την καρδιολογία και την ανοσολογία για να γίνει η κορυφαία εταιρεία βιοφαρμακευτικών προϊόντων που είναι τώρα.

Η Global Blood Therapeutics είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Νότιο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Ιδρύθηκε το 2011 και έκτοτε ασχολείται με την ανακάλυψη και την ανάπτυξη θεραπειών που αλλάζουν τη ζωή για τη δρεπανοκυτταρική νόσο (SCD). Προτεραιότητα της εταιρείας είναι η εξυπηρέτηση των υποεξυπηρετούμενων. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες θεραπείες της εταιρείας είναι το Oxbryta (Voxelotor), το οποίο παρεμποδίζει άμεσα τον πολυμερισμό της HbS (δρεπανοειδούς αιμοσφαιρίνης). Είναι το πρώτο εγκεκριμένο από τον FDA φάρμακο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά της δρεπανοποίησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων στη δρεπανοκυτταρική νόσο. Η GBT επεκτείνει τη γραμμή της με έναν αναστολέα P-σελεκτίνης, GBT021601, και inclacumab, που θα καλύψει τις κρίσεις πόνου που σχετίζονται με τη νόσο.

Το SCD είναι μια αιματολογική διαταραχή που προέρχεται γενετικά και είναι δια βίου. Προκαλεί οξείες κρίσεις πόνου, αιμολυτική αναιμία και βλάβες στα άκρα των οργάνων. Το SCD αρχίζει να προκαλεί δυσκολίες στον ασθενή από μικρή ηλικία και μειώνει το προσδόκιμο ζωής. Η θεραπεία SCD ήταν μια κάπως ανικανοποίητη ανάγκη με τις καλύτερες πιθανότητες μείωσης των συμπτωμάτων και πρόληψης μακροπρόθεσμης βλάβης να είναι η έγκαιρη παρέμβαση. Υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι με SCD στον κόσμο και δέκα φορές περισσότεροι άνθρωποι με το δρεπανοκυτταρικό χαρακτηριστικό.

Η ικανότητα και η ικανότητα της Pfizer στη σπάνια αιματολογία θα ενισχυθούν με την εξαγορά, καθώς η δύναμη της GBT θα είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη. Η GBT θα εισαγάγει τις γνώσεις και τις δυνατότητές της για τον αγωγό και το SCD που θα είναι επωφελής για τον σκοπό και τη δέσμευση της Pfizer στο SCD.

Επί του παρόντος, η γκάμα του GBT περιλαμβάνει ταμπλέτες Oxbytra και μια θεραπεία που δρα στην κύρια αιτία του SCD. Οι εγκρίσεις για τη θεραπεία έχουν ληφθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χρησιμοποιώντας την παγκόσμια εμβέλεια και την πλατφόρμα της, η Pfizer στοχεύει να επιταχύνει την παροχή της θεραπείας σε παγκόσμια κλίμακα.

Η GBT έχει επίσης αναπτύξει έναν αναστολέα, τον GBT021601, ο οποίος προορίζεται για τον πολυμερισμό της HbS (δρεπανοειδούς αιμοσφαιρίνης). Προς το παρόν, ο αναστολέας βρίσκεται σε κλινική δοκιμή Φάσης II. Ο αναστολέας έχει τη δυνατότητα να γίνει ο κορυφαίος παράγοντας που προσφέρει ενίσχυση στην αιμόλυση και τις κρίσεις οξείας πόνου, αλλιώς γνωστή ως αγγειοαποφρακτική (VOC) συχνότητα. Επιπλέον, ο αγωγός περιλαμβάνει το inclacumab, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που δρα στην πρωτεΐνη P-selectin.

Η ομόφωνη έγκριση για τη συμφωνία έχει χορηγηθεί από το διοικητικό συμβούλιο των εταιρειών και η Pfizer σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία χρησιμοποιώντας τα μετρητά της.

Ο Albert Bourla, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της Pfizer, δήλωσε: «Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι η πιο κοινή κληρονομική διαταραχή του αίματος και επηρεάζει δυσανάλογα άτομα αφρικανικής καταγωγής. Η βαθιά γνώση της αγοράς και οι επιστημονικές και κλινικές ικανότητες που έχουμε δημιουργήσει εδώ και τρεις δεκαετίες στη σπάνια αιματολογία θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε την καινοτομία για την κοινότητα της δρεπανοκυτταρικής νόσου και να προσφέρουμε αυτές τις θεραπείες στους ασθενείς όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Νωρίτερα φέτος, τον Ιούνιο, η Pfizer ολοκλήρωσε την εξαγορά της ReViral, ενός βιοφαρμακευτικού οργανισμού κλινικού σταδίου, 525 εκατομμυρίων δολαρίων.