Η Moderna μηνύει την BioNTech και την Pfizer για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το εμβόλιο mRNA Covid-19

Η Moderna μηνύει την BioNTech και την Pfizer για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το εμβόλιο mRNA Covid-19

September 30, 2022 0 Von admin

Η Moderna κατέθεσε αγωγή κατά του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και της BioNTech για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τη Moderna, Comirnaty, το εμβόλιο COVID-19 από την BioNTech και την Pfizer παραβιάζει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε η Moderna μεταξύ 2010 και 2016 και σχετίζονται με την τεχνολογία mRNA που ιδρύθηκε από τη Moderna. Η Moderna χρησιμοποίησε την ίδια τεχνολογία στο δικό της εμβόλιο, το Spikevax. Η Moderna ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες αντέγραψαν την τεχνολογία τους χωρίς συγκατάθεση.

Η Pfizer δημοσίευσε μια γραπτή δήλωση στο CNN αναφέροντας: «Η Pfizer/BioNTech δεν έχει ακόμη εξετάσει πλήρως την καταγγελία, αλλά είμαστε έκπληκτοι από τη δικαστική διαμάχη δεδομένου ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNTech COVID-19 βασίστηκε στην αποκλειστική τεχνολογία mRNA της BioNTech και αναπτύχθηκε τόσο από την BioNTech όσο και από την Pfizer. Παραμένουμε σίγουροι για την πνευματική μας ιδιοκτησία που υποστηρίζουμε το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και θα υπερασπιστούμε σθεναρά ενάντια στους ισχυρισμούς της αγωγής.»

Η Moderna διευκρίνισε ότι ο στόχος της αγωγής δεν είναι να εξαλειφθεί το εμβόλιο της Pfizer από την αγορά ή να μειωθούν οι πωλήσεις εμβολίων στις 92 χώρες που κατηγοριοποιούνται ως χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που είχαν προβλήματα πρόσβασης στα εμβόλια. Το μόνο πράγμα που θέλει η Moderna είναι μια περικοπή των κερδών της Pfizer, σύμφωνα με τον Christopher Morten, ειδικό σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας από το Πανεπιστήμιο Columbia.

Ο Morten είπε ότι θα ήταν ενδιαφέρον και για τους μετόχους και των δύο εταιρειών να δουν έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμβολίων να ζητά από το δικαστήριο να δώσει ένα μέρος των κερδών του ανταγωνιστή.

Τον Οκτώβριο του 2020, η Moderna υποσχέθηκε να μην εφαρμόσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της που σχετίζονται με τον ιό όσο συνεχίζεται η πανδημία. Τον Μάρτιο του 2022, όταν η προμήθεια εμβολίων δεν ήταν πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο, η Moderna επανεξέτασε τον όρκο. Η Moderna επεσήμανε ορισμένες φορές που η Pfizer παραβίασε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, η αγωγή είναι η προσπάθεια της Moderna να ελέγξει την τεχνολογία εμβολίων mRNA, παρόλο που ισχυρίστηκε ότι ο περιορισμός της πρόσβασης δεν ήταν ο στόχος.

Ένας παγκόσμιος καθηγητής δικαίου δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Georgetown, ο Lawrence Gostin είναι της άποψης ότι η Moderna είναι υπερβολικά επιθετική και όπως και να έχει, ο καταναλωτής του εμβολίου θα είναι ο χαμένος στο σενάριο. Προς το παρόν, αυτή δεν είναι η μόνη δημόσια διαμάχη που αφορά τη Moderna, καθώς τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας βρίσκονται επίσης στο στάδιο λήψης αγωγών πνευματικής ιδιοκτησίας.

Από την άλλη πλευρά, η Moderna μηνύεται για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, από την Arbutus Biopharma και την Alnylam Pharma. Και οι δύο εταιρείες ισχυρίζονται ότι η Moderna χρησιμοποίησε την τεχνολογία τους για να παράγει λιπιδικά νανοσωματίδια τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τη μεταφορά του mRNA στα κύτταρα.

Η Moderna ισχυρίζεται ότι η παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας χορηγήθηκε μέσω μιας νομικής ρήτρας που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αγνοεί τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για οργανισμούς που παράγουν αγαθά κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης.

Η αγωγή ζητά τριπλή αποζημίωση, η οποία αναμφίβολα θα έκανε άλλες εταιρείες να σκεφτούν δύο φορές πριν χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία mRNA για την ανάπτυξη προϊόντων.

Ως η ραχοκοκαλιά της στρατηγικής εμβολίων των Ηνωμένων Πολιτειών, η Moderna και η Pfizer χορηγήθηκαν συνολικά 589 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων οι 229 εκατομμύρια ήταν Moderna και οι υπόλοιπες 360 εκατομμύρια ήταν Pfizer.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης θεωρείται η ανάπτυξη εμβολίων mRNA για την πανδημία. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα εμβόλια έσωσαν σχεδόν 20 εκατομμύρια ζωές τον πρώτο χρόνο χρήσης.