Η Gilead Veklury λαμβάνει Σύσταση του ΠΟΥ για τη θεραπεία του Covid-19

Η Gilead Veklury λαμβάνει Σύσταση του ΠΟΥ για τη θεραπεία του Covid-19

September 29, 2022 0 Von admin

Gilead Sciences είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλες τις ΗΠΑ και ασχολείται κυρίως με την εμπορία, την ανάπτυξη και την ανακάλυψη φαρμάκων για τη θεραπεία πολλών ασθενειών όπως ηπατική νόσο, μόλυνση από τον ιό HIV, θεραπεία καρκίνου κ.λπ. Η εταιρεία συχνά συνεργάζεται με ερευνητικά κέντρα, ακαδημαϊκά ιδρύματα, και φαρμακευτικές εταιρείες για την ανάπτυξη και δημιουργία νέων φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η Gilead βασίστηκε στην πολυετή εμπειρία της στα αντιικά για να αναπτύξει το Veklury, το οποίο είναι η θεραπεία της εταιρείας για τον ιό (COVID-19). Το Veklury είναι ένα αντιικό φάρμακο που χορηγείται ενδοφλεβίως. Σχεδόν 1 εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν λάβει Veklury.

Η Gilead έχει δηλώσει ότι στόχος της είναι να παραμείνει αφοσιωμένη στην ανάπτυξη θεραπειών αιχμής για σοβαρές ασθένειες. Ο οργανισμός πρόσθεσε επίσης ότι στοχεύουν στην πραγματοποίηση ευεργετικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών αλλαγών και ο κύριος στόχος του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR) είναι να προωθήσει τέτοιες επιχειρηματικές πρακτικές και να βοηθήσει τους ασθενείς.

Η Gilead διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο διανομέων που είναι εξαπλωμένο σε όλη την Ασία-Ειρηνικό, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη με εγκαταστάσεις παραγωγής στην Καλιφόρνια, στο Σαν Δήμας, στην Ιρλανδία, στο Κορκ, στο Ocean Side και στο Foster City.

Το Veklury είναι ένα φάρμακο εγκεκριμένο από τον FDA για τη θεραπεία του COVID-19 σε ενήλικες άνω των 12 ετών. Η Gilead πέτυχε απόκτηση ενισχυμένη έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σύμφωνα με τις οδηγίες τους και η έγκριση έγινε με βάση τα τελικά δεδομένα από την κλινική δοκιμή ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Η τροποποίηση των κατευθυντήριων γραμμών ήρθε αφού η υγειονομική υπηρεσία συνέστησε το φάρμακο για ασθενείς με COVID-19 που μπορεί να καταλήξουν στο νοσοκομείο στο μέλλον.

Ο Merdad Parsey, Επικεφαλής Ιατρός της Gilead Sciences δημοσίευσε μια δήλωση δηλώνοντας «Χαιρόμαστε που αυτή η ενημέρωση στις κατευθυντήριες οδηγίες θα τονίσει τον αναπόσπαστο ρόλο που θα παίξει το Veklury στη μείωση της εξέλιξης της νόσου ή του θανάτου από τον Covid-19. Περισσότεροι από 11 εκατομμύρια ασθενείς έχουν πρόσβαση στο veklury παγκοσμίως και είναι το μόνο αντιικό φάρμακο που συμβουλεύει ο ΠΟΥ για κατανάλωση. Η πρωτοβουλία για την παροχή δωρεάν φαρμακευτικής αγωγής ήταν να βοηθήσει το Veklury να προσεγγίσει ασθενείς το συντομότερο δυνατό, δεδομένης της απειλής της πανδημίας για την ασφάλεια του κοινού».

Η κύρια λειτουργία του Veklury είναι ότι παρεμβαίνει στην πολυμεράση RNA του ιού SARS-CoV-2 και αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ιού στο κύτταρο. Η Gilead παρείχε το Veklury σε κλινικές δοκιμές καθώς και σε χώρες που χρειάζονται το φάρμακο, χωρίς κόστος, ως μέρος της πρωτοβουλίας εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση του αντιικού φαρμάκου Veklury οδήγησε σε 17% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και εξέλιξης της νόσου. Η θεραπεία με Veklury οδήγησε σε σημαντική μείωση κατά 13% στον κίνδυνο θανάτου για ασθενείς που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπληρωματικό οξυγόνο αλλά χωρίς μηχανικό αερισμό. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζονται από το πείραμα ACTT-1 που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το φάρμακο για κατανάλωση βρεφών ασθενών με Covid 19 ηλικίας άνω των 28 ημερών.