Η καμπουροφάλαινα εντυπωσιάζει τους θεατές στο Inchydoney

Η καμπουροφάλαινα εντυπωσιάζει τους θεατές στο Inchydoney

Juni 19, 2015 0 Von admin

Humpback Whale, Inchydoney, West Cork
Ο καμπούρης βγαίνει κοντά στην ακτή από το ξενοδοχείο Dunmore House κοντά στο Clonakilty με πολύ διακριτικά σημάδια ραχιαίων πτερυγίων

Η παραλία Inchydoney, κοντά στο Clonakilty στο Δυτικό Κορκ, είναι ένα από τα αδιαμφισβήτητα κοσμήματα κατά μήκος του Wild Atlantic Way της Ιρλανδίας. Αυτή η εξαιρετική παραλία με γαλάζια σημαία προσελκύει επισκέπτες από πολύ μακριά, αλλά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ήταν ένας επισκέπτης διαφορετικού είδους που τράβηξε όλη την προσοχή.

Ο αμμώδης πυθμένας στον κόλπο του Inchydoney είναι τέλειος για μικρά ψάρια που ονομάζονται αμμόχελια – και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα συσσωρεύτηκαν εκεί σε τεράστιο αριθμό. Τα αμμόχελια είναι μια κρίσιμη πηγή τροφής για άλλα ψάρια, θαλασσοπούλια και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για μια φάλαινα φυσητήρας.

Καμπουροφάλαινα inchydoney West Cork
Καμπούρα που πέφτει μέσα από κοπάδια αμμοχέλων στο γ. 3 μέτρα νερού από την παραλία Inchydoney.

Οι καμπούρες είναι τακτικοί, αν και απρόβλεπτοι επισκέπτες στις ιρλανδικές ακτές, οπότε το να εντοπίσεις κάποιον έξω από το Δυτικό Κορκ δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο φαινόμενο. Αυτό που ήταν ασυνήθιστο σε αυτή την περίπτωση ήταν πόσο κοντά στην ακτή τρέφονταν αυτή η φάλαινα. Κατά καιρούς βρισκόταν ανοιχτά μέσα από μεγάλες συσσωματώσεις αμμοχέλων σε νερό με βάθος μικρότερο από 3 μέτρα και σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από την ακτή.

Αυτό είναι εκπληκτικό για ένα ζώο μήκους περίπου 7-8 μέτρων και βάρους άνω των 30.000 κιλών.

Ένα πλήθος συγκεντρώθηκε στην άκρη του δρόμου κάτω από το Dunmore House Hotel, δίπλα στην παραλία Inchydoney, για να παρακολουθήσει τη δράση καθώς η φάλαινα κινούνταν πάνω-κάτω στην ακτογραμμή, τρεφόμενη με φαινομενική άνεση στα ρηχά νερά. Η γειτνίασή του με την ακτή πρόσφερε σε όσους βλέπουν απίστευτη θέα αυτού του εμβληματικού θαλάσσιου θηλαστικού από την άνεση της ξηράς… τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται πάντα να επιβιβάζεστε σε μια βάρκα για να δείτε αυτά τα καταπληκτικά ζώα από την ιρλανδική ακτή.

Φάλαινα που βγαίνει στην επιφάνεια λίγο έξω από το Inchydonney, West Cork
Φάλαινα που βγαίνει στην επιφάνεια λίγο έξω από το Inchydonney, West Cork

Η παρακάτω συλλογή είναι μια επιλογή εικόνων που λαμβάνονται από το Ρολόι Cork Whale σκάφος, The Holly Jo, το οποίο κινητοποιήθηκε όταν κυκλοφόρησε η είδηση ​​για τον καμπούρα για να εξασφαλίσει σημαντικές φωτογραφίες ταυτότητας για το Irish Whale and Dolphin Group (IWDG). Δυστυχώς, η φάλαινα δεν τρύπησε ποτέ (σήκωσε την ουρά της έξω από το νερό, όπως κάνουν συχνά οι καμπούρες), πιθανώς επειδή το νερό ήταν πολύ ρηχό για να ανέβει. Αυτό κατέστησε αδύνατο να ληφθούν πλάνα από το κάτω μέρος της ουράς – το ισοδύναμο ενός δακτυλικού αποτυπώματος – αλλά ευτυχώς αυτό το συγκεκριμένο ζώο είχε ένα πολύ ευδιάκριτο ραχιαίο πτερύγιο. Αυτές οι σημάνσεις επέτρεψαν στην IWDG να επιβεβαιώσει με σιγουριά ότι πρόκειται για ένα νέο ρεκόρ με καμπούρα για τα ιρλανδικά νερά και να το προσθέσει στον Κατάλογο Ιρλανδικής Φάλαινας Humpback ως #HBIRL36.

Καλώς ήρθατε λοιπόν στην Ιρλανδία, #HBIRL36. Ελπίζουμε να σας δούμε ξανά σύντομα.Humpback Whale, Inchydoney, West Cork
Καμπουροφάλαινα inchydoney West Cork